AVRUPA SEYAHATLERİNİN OLMAZSA OLMAZLARI,KÖPRÜLER

Wroclaw/ Tumski Köprüsü

Erasmus zamanı gezerken çektiğim fotoğraflara bakarken fark ettiğim “köprü” sevdamı sizlerle paylaşmak istemiyorum. Avrupa’nın çeşitli köprülerinde çektiğim o kadar fazla resim var ki hepsini bir araya getirince azımsanmayacak derecede olduğunu gördüm. Oturup düşündüm neden bu kadar seviyor olabilirim diye. Sonra fark ettim ki her bir köprünün farklı bir özelliği var. Köprülerin bazıları kısa bazıları uzun, bazıları şehrin iki yakasını birleştirirken bazıları da tüm şehri birbirine bağlıyor. Eğer sizi meraklandırmayı başardıysam işte sayın okurlarım karşınızda eşsiz köprüler…
İyi okumalar !

1. Charles Bridge (Karl Köprüsü), Prag

Karl Köprüsü, şehrin iki yakasını birleştiren köprülerden biri olup Prag’da yer almaktadır ve kendisi benim favorilerimden biri olur. Size oturup tarihinden uzunluğundan genişliğinden bahsetmeyeceğim, çok isterseniz açın Google amcaya sorun. Ama şunu söylemek gerekirse baya uzun ve geniş bir köprü. Yanlış hatırlamıyorsam köprünün üstünde 15-16 tane heykel, bir tane de kule var (kuleden de anlaşılacağı gibi baya köklü ve tarihi olaylara tanıklık etmiş bir köprü). Bir tane heykelini çok iyi hatırlıyorum, o da Aziz Jan Nepomucky heykeli. Hemen nedenini açıklıyorum. Bu heykelin ellerine dokunursanız Prag’a yeniden geleceğinizi söylerler. Henüz tekrar gitmek nasip olmadı ama umarım olur. Günümüzde Karl Köprüsü turistik gezilerin bir parçası haline gelmiş durumdadır. Köprünün üstü sokak sanatçılarıyla dolu. İster müzik dinleyebilir, ister resminizi yaptırabilirsiniz, isterseniz de sadece köprünün sizlere sunduğu manzaranın tadını çıkarırsınız.


Karl Köprüsü


2. Chain Bridge (Zincir Köprü), Budapeşte

Bir diğer meşhur şehrin iki ucunu birleştiren köprü ise Budapeşte’nin Zincir Köprüsü’dür. Bu köprü Buda ve Pest adı verilmiş şehrin iki yakasının ortasında yer alıyor. Karl Köprüsü gibi trafiğe tamamen kapalı değil ama isterseniz yürüyebilirsiniz. Üzerine yayalar için yol yapılmış. Tarihinden bahsetmeyeceğim ama size güzel bir özelliği olduğunu söyleyebilirim. Başında ve sonunda aslanlar bulunmaktadır. Köprünün giriş ve çıkışlarının aslanlar tarafından korunduğu söylenir. Fakat aslanların dili yoktur ve bir vatandaş heykeltıraşa bunu söylediğinde heykeltıraşın köprüden atlamasına neden olur. Karl Köprüsü gibi bir girişinde bir de çıkışında kuleleri vardır. Bu kuleler Macar hanedanının armalarıyla süslenmiş. Gündüz köprüden Tuna Nehri ve iki yakanın manzarasının tadını çıkarırken gece de ışıl ışıl parlayan Zincir Köprü’nün keyfine varabilirsiniz.

Zincir Köprü


3. Heykeller Geçidi, Oslo

Oslo’da Vigeland parkında bulunan bu köprü Gustav Vigeland tarafından yapılmıştır. Köprünün başından sonuna kadar sağlı sollu heykeller göreceksiniz. Bu heykeller rastgele yapılmamıştır. Öncelikle hepsi çıplak ve bunların hepsi bir ömrün evrelerini yani bebeklik, çocukluk, yetişkinlik ve yaşlılık evrelerini farklı duygularla birleştirerek gösteriyor. Bu heykellerden biri “Kızgın Çocuk” o parkın bir sembolü haline gelmiştir. Karl Köprüsü’ndeki rivayet olan “Kızgın Çocuk” heykelinden de varmış diye duydum ve tabi ki Oslo’ya geri gidebilmek için kızgın çocuğun yumruk şeklindeki altın renkli elini tuttum.


Vigeland Parkı

4. Dom Luis Köprüsü, Porto

Şehrin iki yakasını birleştiren bir diğer köprü ise Porto’daki Dom Luis Köprüsü’dür. Bu köprü diğer köprülere oranla daha modern ve sade bir yapıdadır. Bu köprünün üstünden yalnızca tramvay geçmektedir, trafik köprünün alt tarafından akmaktadır. İster yürüyerek manzarayı seyrede seyrede geçebilirsiniz ya da tramvayla hızlıca karşı tarafa geçebilirsiniz. Şehrin romantik ve büyüleyici havasının köprüde birleştiğini görebilirsiniz.

Dom Louis Köprüsü


5. Rialto Köprüsü, Venedik

Rialto Köprüsü, Venedik’te bulunan en meşhur köprülerden biridir. Venedik’in kanallardan ve köprülerden oluştuğu için köprüler Venedik’teki kara parçalarını birbirine bağlayan yapılardır. Aynı zamanda Rialto Köprüsü, Venedik’teki en eski köprülerden biridir. Günümüzde turistik amaçla kullanılan Rialto Köprüsü’nde ister fotoğraf çekinin isterseniz de gondolla gezen insanları, sular içindeki Venedik’i izleyin. Venedik’i birbirine bağlayan köprüleri Amsterdam’da ve Brugge’da da görmeniz mümkündür.

Rialto Köprüsü

6. Pont des Arts (Aşıklar Köprüsü), Paris

Evet, bir diğer meşhur köprü ise Paris’teki Aşıklar Köprüsü’dür. Aşıklar Köprüsü denmesinin sebebi ise insanların köprüye çıkıp sevdiklerinin adını veya onlarla ilgili tarihleri kilitlerin üstüne yazıp kilitleri asmalarından ve anahtarlarını nehre atmalarından gelir. Böylelikle aşklarının sonsuza kadar süreceğine inanırlar. Üzerinde o kadar fazla kilit var ki çökme riski olan bir köprü. Köprüye gittiğinizde insanların aşklarına, yaşadıkları zaman dilimlerine şahit olmanız çok mümkün. Paris’teki çok meşhur olabilir ama ben aynı amaçla kullanılan bir köprüyü Wroclaw’da (Polonya’da) gördüm. Onun da üstü rengarenk asma kilitlerle doluydu.
Aşıklar Köprüsü

Bunlar var olan köprülerin çok çok küçük bir kısmını oluşturmaktadır. En meşhurlarını ve birbirinden farklı olanlarını sizlere sunmaya çalıştım. Daha fazla görsel ve bilgi için Instagram bloguma bakabilirsiniz. :)

Yorumlar

Popüler Yayınlar