GEMİ USTALARI-VİKİNGLER





Merhabalar,
Instagramdan takip edenler Erasmus'a gittiğim zaman Norveç'e de gittiğimi görmüştür. Oslo'da bulunan pek çok müzeyi gezdim. Gerçekten de görülmesi gereken müzeleri barındıran bir ülke. Müzelerden bahsetmişken en önemli ve benim favori müzemden bahsetmek istiyorum; Viking Gemi Müzesi. Adından da anlaşıldığı gibi Norveç'te ve kuzeydeki ülkelerde bir zamanlar yaşamış olan Vikingleri ve onların gemi yapımlarını, nasıl yaşadıklarını gerekli görselleri, materyalleri içeren bir müzedir. Müzenin içinde farklı modellerde gemiler, gemilerin yapıldığı malzemeler, Vikinglerin yemek yaptıkları çanak çömlek, giydikleri kıyafetlerin parçaları, avlanırken, savaşırken kullandıkları aletler sergileniyor.
Viking Gemisi
Vikinglerden ve Vikinglerin yaşadığı zamanlardan bahsetmeden müzeden bahsetmek biraz eksik kalır. Vikingler milattan sonra 700 ve 1500 yılları arasında gemi yapımında ve yön konusunda yetenekli İskandinav ülkelerinde yaşayan insanlardır. Gemileri oldukça hızlı ve dayanıklıdır. Bunun yanı sıra yaşamlarını avlanarak, ekim alanlarında belli başlı yetiştirilebilecek sebzeleri ekerek, balık avlayarak sağlarlar. Para söz konusu olmadığı için değerli eşyalarla, yiyeceklerle takas ederek ticaret yaparlar. Değerli eşyaları kiliseleri, manastırları, köyleri, şehirleri, tüccarları yağmalayarak elde ediyorlar. Vikinglerin konu olarak ele alındığı adı Vikings olan son sezonlarda bozmaya başlayan ama Viking kültürünü güzel anlatan bir dizi var. Dizide gördüğüm Vikinglerden bahsetmek gerekirse müzede bahsedilenlerin hemen hemen aynısı diyebiliriz. Dizide koloniler halinde yaşayan insan toplulukları var. Odunlardan yapılmış şekli çadıra benzeyen evlerde yaşıyorlar. Geçimlerini avcılıkla, balıkla ve sebze yetiştirmeyle sağlıyorlar. Dizide gemi inşaatında çalışan usta insanlar var şüphesiz. Ama bizim gördüğümüz en bilinen gemi ustası Floki. Floki hem savaşçı hem de gemiler ve yön konusunda yetenekli bir Viking. Gemilerin yapım aşamalarını göstermiyorlar fakat gemilerin uzak yolculuklarda kullanılabilir oldukları bariz ortada. Dizide bir ülkeye, bir şehre savaşmak için her gittiklerinde o gemileri kullanıyorlar ve gemiler genelde hasarsız bir şekilde geri dönebiliyor. 
Vikingler Pagandırlar ve Tanrıları Odin, Thor ve Freya gibi İskandinav mitolojisinde geçen tanrılardır. Tanrılarına adak sunarlar ve tanrılarına tapındıklarını gösterdikleri için çeşitli ayinler düzenlerler. Bu yüzdendir ki ölümden sonraki hayata inanırlar. Ölenlerin tanrıların yanında huzurlu bir hayat sürdüklerine inanırlar. Ölümden bahsetmişken Vikingler ölülerini gömmektense yakmayı tercih ediyorlar. Savaş gemilerinden farklı olan küçük gemilere yerleştiriyorlar ve üstlerini çadır şeklinde odunlardan oluşan bir yığın koyuyorlar. Yanlarına da ölen kişinin yanında olmasını istediği eşyaları koyup sonra da yakıyorlar.
Viking Ölü yakma Gemisi ve aparatı
Gemi malzemeleri
Vikingler medeniyet gören, görgülü, ahlak bilen topluluklar değildi aksine barbar, vahşi, şiddete, öldürmeye meyilli insanlardı. Krallıkla yönetilmediler ama yine kendilerince lider seçerlerdi. Evlilik bağlarının özel olduğuna inanırlardı. Bunun yanı sıra medyumluk da toplumda yaygındı. Dizide ölümü hisseden medyumlar, geleceği bilen medyumlar vardı. Kısaca, Vikingler ruhani yönlerin güçlü olduğu topluluklardan biriydi.
Çanak-Çömlek
Müzeden biraz daha bahsetmek gerekirse, müzede çok güzel görsel ve işitsel sunumlar hazırlanmıştı ve sunumların yanı sıra gerçek viking gemileri, eşyaları vardı. Normalde ben bu tarz tarihi müzelerden pek haz almam ama bu müze çok yorucu değildi, küçük bir alanda sergileniyordu ve dikkat çekici ögelere sahipti. Gidip görmenizi tavsiye ederim. Müzede yapılan sunumu instagramdan izleyebilirsiniz. Tüm Viking tarihçesini, yaşamlarını gözler önüne sermektedir. Umarım hoşunuza gider ve merak edip gidip görmek istersiniz. Benim favori müzelerimden biri haline gelen müze belki sizin hayatınızda da yer eder.

Yorumlar

Popüler Yayınlar