ROBOT ÇAĞI

Robot Çağı

Uzun zamandır yoktum buralarda. Malum okul staj derken yazı yazmaya fırsatım kalmadı.
Bugün sınavlarımın bitişinin şerefine Robotlarla ilgili izlediğim dizileri sizlerle paylaşmak isterim. İzlediğim güzel robot temalı diziler; Mr. Robot, Black Mirror, Westworld ve Humans. Normalde seveceğimi düşünmediğim dizilerdi bilim kurgu dizi film pek tercih etmem ama günümüz çağı teknolojik bir çağ olduğu için hepsini ayrı ayrı çok beğendim.
Robot merakım daha doğrusu bilim kurgu merakım Erasmus zamanı aldığım bilim kurgu dersinden geliyor. O derste Isaac Asimov'un robotların hareketlerini sınırlayan üç tane kural vardır;

1 – Robotlar, insanlara zarar veremez ya da eylemsiz kalarak onlara zarar gelmesine göz yumamaz.
2 – Robotlar, Birinci Kanun’la çakışmadığı sürece insanlar tarafından verilen emirlere itaat etmek zorundadır.
3 -Robotlar, Birinci ya da İkinci Kanun’la çakışmadığı sürece kendi varlıklarını korumak zorundadır.

Mr. Robot dizisi tam olarak robotları içermese de bilgisayarlar da birer makinedir. Rami Malek'in baş rolünü oynadığı Sam Esmail tarafından kaleme alınmış 2015 yapımı Amerikan dizisidir. Bu yıla kadar 3 sezon çıkarmış çok başarılı bilgisayar korsancılığını anlatan bir dizidir. ECorp adında Amerikan toplumunu sömüren Kapitalist bir firmayı çökertme amacıyla bilgisayar korsanı olan bir grup insan canla başla ECorp'a direniyorlar. 3 sezon içinde başlarına çok bela açmalarına rağmen vazgeçmediler ve 3. sezonda çok tehlikeli bir yıkıma neden oluyorlar.  Asimov'un kurallarına uyan bir dizi değildir her ne kadar robotlar olmasa da. İnsanlar bilgisayarları kullanarak insanlığa zarar veren kapitalist kuruluşları durdurmaya çalışıyorlar, ama durdurmaya çalışırken de insanlara zarar veriyorlar.Neyse diziyi izleme hevesinizi kaçırmadan bir sonraki dizime geçiyorum.
Black Mirror her bölümü farklı yazar, oyuncular ve yönetmenlerden oluşan 2011 yılında başlayan mini dizi diyebileceğimiz bir Netflix dizisidir. Her bölümünde ayrı bir olay ayrı bir teknoloji ele alınıyor. Ama bunlar hep geleceğe yönelik ilginç teknolojiler. Her bölüm farklı bir trajedik sonla bitiyor. Dizi ders verme yönü ağır basan bir dizi. Bu dizide de robotlar tam olarak yok ama teknolojik aletler var ve insanlara daha iyi hizmet sunmak için varlar. Fakat, çoğu gelişmiş teknolojik alet bir trajediye yol açıyor ve bu da diziden çıkarmamız derse sonuç doğuruyor. Asimov'un kurallarına pek uyduğu söylenemez ama keyif verici güzel bölümler içeren bir dizi. Her bölümü zevkle ve merakla izleyebileceğiniz bir dizi.
Sıradaki dizimiz 2016 yılında Jonathan Nolan ve eşi Lisa Joy'un HBO için oluşturduğu Westworld bir Amerikan dizisidir. Westworld tam anlamıyla robotlarla ilgili bir dizidir. Westworld'e yahşi batı yani bizim bildiğimiz kovboy filmlerini robotlarla canlandırmışlar. Robotlar sürekli bir senaryo içinde hareket ediyor ve gelen insan sanki oranın sahibiymiş gibi her istediğini yapabiliyor. Bir tür ütopya ve oyun alanı diyebiliriz yaratılan yahşi batı için. Senaryo değiştikçe robotların kişilikleri de değişiyor ve en sonunda birkaç tanesi eski anılarını hatırlamaya çalışıyor ve oldukları yerden kurtulmaya çalışıyorlar. Oldukları tesisten kaçmak kolay olmadığı için adım adım plan yaparak kaçmaya çalışıyorlar ama bunu yaparken de insanları kullanıyorlar ve öldürüyorlar. Bu da demek oluyor ki Asimov'un kurallarına kesinlikle uymuyor. Severek izlediğim Amerikan kültürünü yansıtan bir robot dizisidir. 2. sezonun çıkmasını sabırsızlıkla bekliyorum.
Son robotlarla ilgili dizimiz Humans buna daha dün başladım ama tam anlamıyla robotları içeriyor. 2015 yılında yayınlanmaya başlayan 2 sezon olan bir Amerikan robot dizisidir. Dizide Synth adı verilen androidler her ihtiyacı gidermek için yaratılmışlardır. Fakat bazı robotların hisleri var gerçekten insanlar gibi hissedip davranabiliyorlar. Yani 2. bölümünden şahit olduğum kadarıyla insan öldürebiliyorlar bile. Ki bu demek oluyor ki Asimov'un kurallarına aykırı bir dizi daha. 2 bölüm izlemiş olmama rağmen diziyi çok sevdim yeni sezonları merakla bekliyorum.
İzlediğim dört dizi de birbirinden güzel ve ilginç. Asimov'un geleneksel kurallarına uyan bir dizi film ya da kitap bulmak çok zor. Asimov kuralları ilk çıkardığı zamanlarda daha çok etkiliydi artık günümüzde robotlar insanlardan daha zeki ve daha işlevsel oluyor. Robotlar ,izlediğim dizilerde gördüğüm kadarıyla,  insanların yerlerini alıyorlar ve insanlar tembelleşiyor robotların elinde köleleşiyorlar. Bu da bir nevi 21. yüzyıl köleleşmedir. Eğer bilgisayarla çok içli dışlıysanız Mr. Robot'u, gelişmiş teknolojiye merağınız varsa Black Mirror'ı,  robot severseniz de Westworld ve Humans'ı öneririm. Umarım yazı içeriğim faydalı olur ve sevebileceğiniz bir dizi önerisinde bulunabilmişimdir. İyi seyirler!

Yorumlar

Popüler Yayınlar